Lunchbloggen

Lunchreflektioner och en och annan fikaobservation...

Vilket svek! Vårdförbundet står för sjukdom, inte hälsa...

torsdag, 29 maj 2008 09:10 by Lunchbloggaren

Detta känns inte klokt. Det verkar som om nästan alla fackföreningar i Sverige har styrelser och ledning som är rakt igenom ryggradslösa. Nu senast Vårdförbundet, som idag avslutade en av de mest mediehypade strejkerna på senare år, och inte utan god orsak. Om vi har människor som varje dag räddar liv, har krav på sig att gå en tuff 3-årig utbildning, så känns det som om de ska ha lön därefter. Nu är jag ingen väldigt högavlönad person, men jag kommer att gå upp till en helt ok lön vid fastanställning (drygt 2000 kronor mer än det nya avtalets ingångslön på 21100) och jag har inte gått en 3-årig utbildningslinje. Jag har heller inte den psykiska perssen på mig som en sjuksköterska har, där ett misstag kan innebära att någon mister livet.

 Jag har däremot upplevt något i stil med det svek, den kniv i ryggen som VF nu sätter i sina medlemmars kollektiva ryggar. På mitt förra arbete, Transcom, som har en extremt hård HR-avdelning så hade vi ett fack som ansåg att massornas tyranni var den korrekta vägen att gå. Transcom har flera olika kontor runt om i Sverige, och arbetar mycket med prestationsbaserad lön. Man har en absolut minimi-grundlön, och kan därefter få flera tusen kronor i bonus beroende på hur effektiv man är. Jag kan förstå att det fungerar på detta sättet, då marginalerna i Callcenter-branschen är väldigt små och personalen är den absolut största posten. Nu till saken, det kontor där jag arbetade på var det som överlag presterade bäst, och där fick man således mycket bonus.

Förr i tiden så baserades eventuellt OB-tillägg på grundlön + bonus, och när facket således bestämde att vi skulle gå över till en fast summa ersättning på OB-tillägget, något som skulle höja snittlönen på ett par andra kontor med några hundralappar, så tappade vi i snitt ungefär 1000 kronor per månad. Värsta exemplet var en kille som arbetade onsdag-söndag, endast kvällstid. Han tappade 8000 kronor per månad i snitt. HTF som det var på den tiden, försvarade detta med att det måste vara lika för alla. Jag vet att ledningen på mitt kontor hade varit ok med en individuell löneförhandling när det gäller detta, men eftersom HTF inte förhandlade fram möjligheten till detta, så tyckte HR-avdelningen centralt att alla skulle köra på det nya avtalet. Nu är HR centralt på Transcom inte helt empatiska, vilket leder till en mycket stor personalomsättning på företaget. De är inte trevliga människor, men de agerade ändå inom ramarna för avtalet.

 Det tar dock inte slut där. Ganska nyligen, året innan jag slutade så förhandlades det om vår bonus. När förslaget från företaget presenterades av facket för personalen i Borås blev det kategoriskt nej. Det fanns faktiskt inte ens en enda person på det möte jag var på (drygt 80 pers) som tyckte att det var ok, mina kollegor sa att det var likadant på de andra mötena. Förslaget gick i grund ut på att man sänker bonusen med 400 kronor per månad, och betalar ut 80% av den var 6:e månad. Då eventuell övertidsersättning fortfarande baseras på grundlön + bonus skulle man få mer än dubbelt så mycket om man arbetade övertid den månaden som man fick bonusen...

Vad fick vid för kompensation för detta? En löneförhöjning som följde minimilönen, det vill säga att den hade de ändå varit tvugna att betala ut, och det hade det redan förhandlats om. Däremot skulle det vara enklare att få ut 500 kronor i månaden, då man i princip endast behövde vara på jobbet då. Detta var i alla fall det intryck som facket gav vid presentationen. De skulle inte ens behöva förhandla om höjningen av minimilönen.

Som sagt, vi sa kategoriskt nej, och de fackliga aktiva på vårt kontor var runt och kampanjade på de andra kontoren för att de också skulle säga nej. Några månader senare var förhandlingarna klara, och hemlighölls fram tills precis när jag slutade, men min sista dag hann jag i alla fall se vad som hänt. Tydligen så hade facket ljugit oss rätt upp i ansiktet, och det var inte alls säkert att vi skulle få höjningen av minimilönen. När de till slut fick igenom den, så hade de i princip avsagt sig möjligheten till att förhandla om bonusen, för en höjning av minimilönen skulle ändå höja snittet, om man tänker på att det skulle vara enklare att få bonusen på 500 kronor. Det skulle väl se bra på deras CV, att de hade lyckats höja snittlönen för alla.... Dessvärre så bestraffade de alla någorlunda effektiva arbetare. Igen. Jag är nu endast medlem i a-kassan, och inte i Unionen som det heter nu. Jag har nog aldrig hört talas om så pass inkompetenta fackliga människor.

 Förutom nyligen då, Vårdförbundet som lyckas förhandla upp lönen med 0,5% från utgångsbudet efter flera veckors strejk. Way to go.

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Skönhet & hälsa - grums grums

onsdag, 28 maj 2008 13:40 by Lunchbloggaren

Stackars blogg. Har inte blivit uppdaterad på mer än en vecka. Deadlines gör det. Attans. Nu är dock förhoppningsvis allt lugnt igen, och eftersom slösurfandet är lite tråkigt just nu så ska det skrivas istället.

 En av mina tjejkompisar har blivit helt såld på siter om hälsa och skönhet på nätet. Hon är rätt så vältränad, och jag tycker hon ser bra ut, men nu ska det tydligen till extraordinära medel. Hon har inte haft någon att datea på ett tag, fast enligt henne har det berott på ointresse, och det är inte det hon är ute efter nu, säger hon... Hon toksurfar i alla fall på sidor som aftonbladet och improveme och kommer med bra "tips" från dem. Skönhet och hälsa, jojo. Som den senaste tidens hysteri så känns det nästan som om man ställs vid valet: Skönhet. Hälsa. Välj en.

Själv kör man visserligen på på gymmet (stillasittande jobb innebär att man är där 4-6 gånger i veckan) fast jag är ändå ganska nöjd med att komma i bättre form inför skidåkning och innebandy. Det syns visserligen en del på kroppen, men fortfarande är man lite rund :). Det närmsta jag kommer ansiktsbehandlingar, inpackningar etc är att jag använder ett bra hårvårds schampo med kokosextrakt i. Funderar i och för sig på att köpa en racerdyr deo nu (200 spänn! ;) ). Nåja. 

Currently rated 1.0 by 1 people

 • Currently 1/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Categories:   Allmänt | Skönhet | Hälsa
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Skickligt förfarande

måndag, 19 maj 2008 15:28 by Lunchbloggaren

Ve och fasa! De senaste arbetsdagarna har faktiskt varit fyllda med jobb och annat hemskt, så dessvärre har den kära bloggen blivit eftersatt.

 Läste idag på SVT.se att Punkt SE lägger ner med omedelbar verkan. Ingen har något jobb, från och med idag. En bekants bekant är fast i Belgrad i en vecka till. Han jobbade för Punkt SE. Det är ju... Imponerande korkat, det är inte ens säkert att han får lön. 

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Categories:   Allmänt
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Bored @ work day

måndag, 12 maj 2008 14:46 by Lunchbloggaren

Alla älskar väl måndagar? Inte.... Hence, här kommer ett lustigt videoklipp från japansk TV....

 

Hard Gay!

 

 

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Categories:  
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Köp aldrig hus. Eller i varje fall inte värmepanna.

torsdag, 8 maj 2008 16:10 by Lunchbloggaren

Min kompis, som jag hjälpte bära in hans löjligt tunga åbäke till värmepanna för lite mer än en månad sedan ringde igår. Jag hade en lite dålig känsla i magen innan han ringde, och tänkte att det var gött att han hörde av sig, han kanske skulle ha grillkväll eller ville glo på bio? Nej, givetvis inte. Värmepannan hade pajat. Fabrikationsfel enligt tillverkaren, som lovade att komma och ersätta den. Detta hade dem gjort, men då han inte var hemma hade hans fru sagt att det var helt ok att lämna pannan ute på gården, så skulle vi flytta in den. Givetvis fick hans översnälla fru höra både det ena och de andra när han kom hem. Jag fick i alla fall komma och hjälpa till och bära in det tunga åbäket till värmepanna. Igen. Slapp i alla fall bära ackumulatortank den här gången.

 Aj.

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Categories:   Allmänt
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Nya på jobbet - Nya kontorsmöbler

onsdag, 7 maj 2008 15:28 by Lunchbloggaren
Mjaha, nu har det börjat fler personer på jobbet. 4 nya gröna ansikten. Då ska vi ju ta och röra om lite i våra grupper på jobbet, och köpa nya bord, som vi kan sitta 6 runt istället för 4, men det verkar som de inte är på plats än, så vi får väl sätta de nya i ett hörn eller något :).

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Categories:   Kontorsmöbler
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Thaimat, det är kärlek det

tisdag, 6 maj 2008 13:51 by Lunchbloggaren

Jag vet inte riktigt varför jag _älskar_ thaimat, det måste vara kokosmjölken eller nått. Idag så åts det i alla fall god thaibuffé, med bl.a. fläsk i thaichilli, vitlök och ingefära, med bambuskott (osunt gott) och biff i kokosmjölk med gul currypasta och morötter (precis lika osunt gott). Riktigt mumsigt.

 Diskuterade rökning på lunchen, då vi hade ett par ex-rökare med oss. Tydligen så hade en av dem fått besök av hantverkare efter att han rökt i lägenheten och röken steg upp till grannen, pga dåligt tätat tak. Nettoresultat av besöket: En styck rejält stött list, ett par jack i ett skåp, ny del av taket (ganska fin) och ingen förbättring. Han har nu slutat röka.

Om jag får grannar som röker i min lägenhet, är det bäst för dem att dem antingen bor ovanför eller vid sidan av mig, samt att det inte kommer in ... Det är dock ett betonghus och inte ett trähus, så det problemet lär väl inte finnas.

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Categories:   Lunch | Lägenhet
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Cykel?

måndag, 5 maj 2008 10:35 by Lunchbloggaren
Mindre än en månad kvar innan flytten. Frågan är om det är värt att skaffa en cykel eller inte. Jag har idag ungefär 15 minuter till jobbet till fots, om jag går från den nya lägenheten tar det ungefär 45 minuter. Och jag är ganska morgontrött :). Tiden är inget problem, det är ganska skönt att gå på morgonen (särskilt nu på sommaren), fast om man skaffar sig en cykel kan man ju sova i 20 minuter till....

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Categories:  
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Valborg - Cortège & grillfest

fredag, 2 maj 2008 14:42 by Lunchbloggaren

Så vart man tillbaka på jobbet en klämdag då. Det är ju sådär skoj. Som tur är så behöver man inte göra särskilt mycket idag, vilket gör att man kan surfa och blogga istället. Inför årets valborgsmässofirande så kändes det nästan som man var så gammal som man var. Det vill säga alltför gammal, men ändå inte lastgammal. Dessutom så brukar man ju somna vid 22-23 nuförtiden, vilket gör det till ett riskabelt företag att faktiskt festa. Som tur var så funkade allt som vanligt, det tittades på cortége i Göteborg, man var på yngsta kusinens födelsedag, tog därefter äldsta kusinen till Linnégatan, drog i sig några öl, åkte hem till en jobbarkompis grillfest (fast grillen var släckt sen länge) och var uppe till 3.

 Skönt att man fortfarande kan vara uppe och festa inpå småtimmarna (vi var kvar tills dess att vi blev utkörda). Jobbarkompisens lägenhet var en eminent festlokal, men dessvärre blev man utkörd vid 03.30. Hmph. 

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Categories:   Allmänt | Fest
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed