Lunchbloggen

Lunchreflektioner och en och annan fikaobservation...

Skribentbråk!

torsdag, 13 mars 2008 16:25 by Lunchbloggaren

Det verkar som om det har blåst upp om inte en storm, så i alla fall en rejäl bris i journalistsverige. Nu är man ju själv inte i närheten av lika ordbegåvad som de iblandade, men det är ändå rätt kul att läsa och skriva om det.

 Jag pratar om Maciej Zaremba och sågningen av honom, och hans artikelserie "Först kränkt vinner". För den som inte har läst den ger den ett annorlunda och intressant perspektiv på en lagstiftning som från början uppstod för att förhindra mobbning. Lagen om likabehandlande av studenter. Eftersom det i den här lagstiftningen har gjorts något unikt, nämligen att bevisbördan lagts på den anklagade istället för den anklagande, så har detta lett till att studenter anmäler lärare för att de har kränkts bara för att de har blivit underkända.

 Jag tycker att Zarembas artiklar är väl värda att läsa, och riktiga tankeställare (jag förstår att han fick pris från Svenska Akademien).  Däremot anser jag att man kanske inte bör ta allt som skrivs för dagens sanning. Jag är rätt skeptiskt till journalister i allmänhet. Men men, tillbaks till saken. Åsa Linderborg på Aftonbladet har tydligen tagit väldigt illa vid sig, och drar iväg en bredsida av sällan skådat slag i en helsidesartikel (eller om det är ett uppslag). Bl.a. anklagas Zaremba för att raljera mot homosexuella och bisexuella. Givetvis kom det en del reaktioner på detta, både positiva och negativa, på bloggar och av andra skribenter. Har faktiskt inte haft så roligt åt journalister sedan "nakenchock" sattes upp på löpet (jävla melodifestival!).

  Nåväl, var står jag i det hela? Jag brukar se fram emot Zarembas artiklar, och uppskattar läsningen. Han är en duktig skribent, som skriver med inlevelse och som jag tycker ökar ens förståelse för det behandlade ämnet. Å andra sidan är han bara människa, och jag tror inte att han alltid vet hela sanningen. Även om han inte skulle överdriva händelserna på Lärarhögskolan så tror jag att han har ändå som mål att belysa att lagstiftningen är skev, vilket gör att situationen framstår som värre än den är (även om den inte alls är bra?).

  Linderborg å andra sidan, hon framstår som en eldsprutande drake med sin retorik. Hon tar i från tårna (och skjuter långt över) i och med anklagelsen om homofobi, jag tycker själv han hanterar den biten riktigt bra, utan att vara för homofobisk, eller alltför snäll. Fast hon får pluspoäng för argsinthet och inlevelse. Men summa summarum framstår hon helt enkelt som ganska korkad, och Zaremba som en hyfsat duktig journalist. Men men, allt kan ju hända

  Det är inte säkert att jag skriver mer om detta (skriver ju bloggen på jobbet och nu är det extra lugnt) men jag rekommenderar dig som läsare att följa bråket med andakt. Förhoppningsvis kan det fortsätta i en månad eller två till. Dyker det upp något riktigt smaskigt ska jag försöka smälla upp det.

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Categories:  
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

  Country flag

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live preview

maj 25. 2018 20:50