Lunchbloggen

Lunchreflektioner och en och annan fikaobservation...

Vilket svek! Vårdförbundet står för sjukdom, inte hälsa...

torsdag, 29 maj 2008 09:10 by Lunchbloggaren

Detta känns inte klokt. Det verkar som om nästan alla fackföreningar i Sverige har styrelser och ledning som är rakt igenom ryggradslösa. Nu senast Vårdförbundet, som idag avslutade en av de mest mediehypade strejkerna på senare år, och inte utan god orsak. Om vi har människor som varje dag räddar liv, har krav på sig att gå en tuff 3-årig utbildning, så känns det som om de ska ha lön därefter. Nu är jag ingen väldigt högavlönad person, men jag kommer att gå upp till en helt ok lön vid fastanställning (drygt 2000 kronor mer än det nya avtalets ingångslön på 21100) och jag har inte gått en 3-årig utbildningslinje. Jag har heller inte den psykiska perssen på mig som en sjuksköterska har, där ett misstag kan innebära att någon mister livet.

 Jag har däremot upplevt något i stil med det svek, den kniv i ryggen som VF nu sätter i sina medlemmars kollektiva ryggar. På mitt förra arbete, Transcom, som har en extremt hård HR-avdelning så hade vi ett fack som ansåg att massornas tyranni var den korrekta vägen att gå. Transcom har flera olika kontor runt om i Sverige, och arbetar mycket med prestationsbaserad lön. Man har en absolut minimi-grundlön, och kan därefter få flera tusen kronor i bonus beroende på hur effektiv man är. Jag kan förstå att det fungerar på detta sättet, då marginalerna i Callcenter-branschen är väldigt små och personalen är den absolut största posten. Nu till saken, det kontor där jag arbetade på var det som överlag presterade bäst, och där fick man således mycket bonus.

Förr i tiden så baserades eventuellt OB-tillägg på grundlön + bonus, och när facket således bestämde att vi skulle gå över till en fast summa ersättning på OB-tillägget, något som skulle höja snittlönen på ett par andra kontor med några hundralappar, så tappade vi i snitt ungefär 1000 kronor per månad. Värsta exemplet var en kille som arbetade onsdag-söndag, endast kvällstid. Han tappade 8000 kronor per månad i snitt. HTF som det var på den tiden, försvarade detta med att det måste vara lika för alla. Jag vet att ledningen på mitt kontor hade varit ok med en individuell löneförhandling när det gäller detta, men eftersom HTF inte förhandlade fram möjligheten till detta, så tyckte HR-avdelningen centralt att alla skulle köra på det nya avtalet. Nu är HR centralt på Transcom inte helt empatiska, vilket leder till en mycket stor personalomsättning på företaget. De är inte trevliga människor, men de agerade ändå inom ramarna för avtalet.

 Det tar dock inte slut där. Ganska nyligen, året innan jag slutade så förhandlades det om vår bonus. När förslaget från företaget presenterades av facket för personalen i Borås blev det kategoriskt nej. Det fanns faktiskt inte ens en enda person på det möte jag var på (drygt 80 pers) som tyckte att det var ok, mina kollegor sa att det var likadant på de andra mötena. Förslaget gick i grund ut på att man sänker bonusen med 400 kronor per månad, och betalar ut 80% av den var 6:e månad. Då eventuell övertidsersättning fortfarande baseras på grundlön + bonus skulle man få mer än dubbelt så mycket om man arbetade övertid den månaden som man fick bonusen...

Vad fick vid för kompensation för detta? En löneförhöjning som följde minimilönen, det vill säga att den hade de ändå varit tvugna att betala ut, och det hade det redan förhandlats om. Däremot skulle det vara enklare att få ut 500 kronor i månaden, då man i princip endast behövde vara på jobbet då. Detta var i alla fall det intryck som facket gav vid presentationen. De skulle inte ens behöva förhandla om höjningen av minimilönen.

Som sagt, vi sa kategoriskt nej, och de fackliga aktiva på vårt kontor var runt och kampanjade på de andra kontoren för att de också skulle säga nej. Några månader senare var förhandlingarna klara, och hemlighölls fram tills precis när jag slutade, men min sista dag hann jag i alla fall se vad som hänt. Tydligen så hade facket ljugit oss rätt upp i ansiktet, och det var inte alls säkert att vi skulle få höjningen av minimilönen. När de till slut fick igenom den, så hade de i princip avsagt sig möjligheten till att förhandla om bonusen, för en höjning av minimilönen skulle ändå höja snittet, om man tänker på att det skulle vara enklare att få bonusen på 500 kronor. Det skulle väl se bra på deras CV, att de hade lyckats höja snittlönen för alla.... Dessvärre så bestraffade de alla någorlunda effektiva arbetare. Igen. Jag är nu endast medlem i a-kassan, och inte i Unionen som det heter nu. Jag har nog aldrig hört talas om så pass inkompetenta fackliga människor.

 Förutom nyligen då, Vårdförbundet som lyckas förhandla upp lönen med 0,5% från utgångsbudet efter flera veckors strejk. Way to go.

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

  Country flag

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live preview

maj 25. 2018 20:53